Wat is theatersport?

“ Zeg me wat je wilt dat het is, en ik speel het!”

Theatersport heeft de laatste jaren wat meer bekendheid gekregen door het tv-programma ‘De Lama’s’ .
In het kort komt het erop neer dat de spelers ter plekke en direct moeten improviseren op suggesties die het publiek hen toeroept. Deze ingrediënten zijn de basis voor een nieuw te creëren scene, waarin alleen de spelvorm( de game)bekend is, ingevuld met slechts een enkele locatie, emotie, relatie, of situatie als uitgangspunt. Je kunt dus van te voren geen opgezet plan hebben of teksten verzinnen, want het loopt altijd anders! De kracht van een theatersportvoorstelling is dat zowel publiek als spelers absoluut niet weten hoe de avond gaat verlopen.

Ik speel zelf inmiddels al een jaar of 15 theatersport, en heb me nu toegelegd op het docentschap en het lesgeven van theatersport en toneel aan zowel kinderen als volwassenen. Dit kan middels een wekelijkse les in verenigingsverband, danwel door het volgen van kortdurende cursussen, masterclasses of eenmalige workshops. Heeft u interesse, kijk dan bij de cursusmogelijkheden of neem contact op voor een plan op maat.

U wordt getraind in technieken en methoden om de- door het publiek aangegeven inhoud- om te zetten in interessant spel. Deze maken het mogelijk om de principes en basistechnieken van het toneelspel te combineren met spontaniteit en originaliteit. Laat echter het ‘ik moet leuk zijn’ – gevoel achterwege!

Ook positiviteit, spelplezier, samenwerking en hulpvaardigheid staan voorop, evenals het ‘accepteren’ en niet ‘blokkeren’, als grondregels voor theatersport.

Gevorderde spelers kunnen deze improvisatievoorstelling laten zien in een heuse wedstrijd aan publiek. Denk niet dat u dat niet kunt, u zult zien dat u in no-time door mij hiervoor wordt klaargestoomd, toon gewoon je lef en durf!

Bij een theatersportwedstrijd dagen twee teams elkaar uit tot het spelen van scènes. Het wedstrijdelement bestaat uit het beoordelen van het spel van beide teams. Een ter zake kundige jury, bestaande uit doorgaans drie rechters, geven hun waardering voor het vertoonde spel. Zij letten daarbij op techniek, inhoud en amusementswaarde. Vervolgens krijgen ook de toeschouwers de kans om het team dat volgens hen het 'beste' was punten te geven: de meeste stemmen gelden.

Maar het publiek mag meer: het kan tijdens scènes rozen gooien om hun bewondering te laten blijken voor mooie speelmomenten en het mag met natte sponzen naar de rechters gooien als blijk van afkeuring van hun beslissing. Zo ontstaat een wedstrijd in een geweldige stemming met aan het einde van de avond een winnaar en een nummer twee. Theatersport kent geen verliezers!

THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT feestje, verjaardag, nepbloed, bodypainten, verwondingen, alginaat, halloween, henna, kippengaas, henna tattooUW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT! THEATERSPORT LELYSTAD - SPOELIEGRIME VERZORGT UW THEATERSPORT!